WARIS MH370 KECEWA DENGAN LAPORAN SIASATAN KERANA HANYA..

PUTRAJAYA: Keluarga penumpang penerbangan Malaysia Airlines MH370 berkata satu laporan siasatan yang diberi kepada mereka hari ini (30 Julai) tidak mendedahkan hasil dapatan baru tentang sebab pesawat itu hilang.

Bagaimanapun, laporan itu menggariskan antara kesilapan serta protokol dan garis panduan yang tidak diikut. Mereka memberitahu demikian kepada media selepas menghadiri satu taklimat berhubung laporan tersebut.

Menurut Cik Grace Nathan yang ibunya, Cik Anne Daisy, salah seorang penumpang penerbangan itu, beliau berharap kesilapan itu tidak akan diulangi dan langkah diambil bagi mengelaknya daripada berlaku pada masa akan datang.

Laporan itu dikeluarkan sekitar dua bulan selepas Malaysia menghentikan satu usaha pencarian bawah laut bagi pesawat tersebut. Pesawat MH370 yang membawa 239 orang hilang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac 2014, menjadi antara misteri penerbangan terbesar di dunia.

Encik Calvin Shim yang isterinya bertugas sebagai pramugari dalam penerbangan itu berkata beliau tidak mengharapkan hasil dapatan baru daripada laporan tersebut kerana kotak hitam dan pesawat itu masih belum ditemui.

Namun, beliau berharap kerajaan dapat mencari bayangan baru dan mempertimbangkan untuk meneruskan usaha pencarian. Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Malaysia hanya akan mempertimbangkan untuk meneruskan usaha mencari pesawat MH370 itu sekiranya mendapat bayangan baru.

MH370 families say no new findings in investigation report

MH370 hilang daripada paparan radar pada 8 Mac 2014 semasa dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing. Pesawat 777-200ER itu membawa 12 kru dan 227 penumpang, sebahagian besar daripadanya adalah warganegara China.

Sementara itu, Grace Nathan, anak perempuan Anne Daisy, seorang daripada penumpang MH370, menggesa pihak berkuasa meneruskan pencarian pesawat MH370. Beliau berkata, kerajaan perlu mempertimbangkan sebarang tawaran daripada mana-mana syarikat yang bersedia melakukan pencarian pesawat itu atas dasar “tiada penemuan tiada bayaran”.

“Matlamat utama kami supaya pencarian MH370 diteruskan bagi mengelak insiden seperti ini berulang di masa depan. Kita mesti ingat berjuta-juta orang menaiki penerbangan setiap hari. Soal keselamatan tidak boleh dipandang remeh.”

Sementara itu, seorang ahli keluarga kru MH370 yang hanya mahu dikenali sebagai Fong tidak puas hati, kecewa dan marah dengan taklimat semalam kerana menurutnya, taklimat itu hanya untuk memberitahu waris sesuatu yang “mereka sudah tahu.”

“Pasukan ini tidak dapat menentukan punca sebenar kehilangan MH370. Apa yang kami mahu tahu adalah sama ada kerajaan akan meneruskan pencarian…kami diberitahu yang kami perlu tunggu keputusan kementerian.”

Sementara itu, Intan Maizura Othman yang merupakan isteri pramugara MH370, Mohd Hazrin Mohamed Hasnan, amat terkejut dan marah kerana pasukan penyiasatan gagal menjawab soalan waris semasa taklimat itu berlangsung.

“Sungguh mengecewakan apabila tiada siapa pun dalam taklimat itu yang dapat menjawab soalan kami. Kami berharap ada orang yang boleh jumpa kami dan beritahu kami apa yang berlaku kepada MH370.” — BERNAMA

Sumber Malaysia Gazette via empiremedianerwork

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*