Wanita Ini Teresak-Esak Menangis Dan Memohon Maaf Kepada Ibu Arwaah, Rupanya Wanita Ini Ialah..

KUALA TERENGGANU – Suasana sedih menyelubungi pekarangan Bilik Forensik Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), di sini pagi semalam, sebaik sahaja maayat bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Besar, Alllahyaarham Abdul Bari Asyraf Mohd, 31, tiba jam 8.45 pagi, semalam.

Lebih 150 orang terdiri daripada ahli keluarga dan sahabat maangsa berada di bilik maayat selepas maayat maangsa ditemui jam 7.23 pagi

Turut hadir, ADUN Wakaf Mempelam, Wan Sukairi Wan Abdullah.

Suasana bertambah hiba apabila Nordiana Alwani Jaafar, 33, maangsa yang berjaya diselamatkan Allahyarham turut hadir memohon maaf kepada ibu bapa arwah hingga masing-masing menitiskan air mata.

Allahyarham Abdul Bari Asyraf digelar wira penyelamat kerana keberaniannya teerjun ke sungai menyelamatkan lima maangsa hingga mengoorbankan nyawanya sendiri.

Image result for abdul bari

Maayat Allahyarham Abdul Bari Asyraf ditemui jam 7.23 pagi semalam, pada jarak 2.5 kilometer dari lokasi maangsa dipercayai leemas.

Jenaazah dibawa keluar dari bilik maayat jam 10.50 pagi, menuju ke Masjid Kampung Merbau Patah untuk disolatkan dan dikeebumikan di Tanah Perkuuburan Islam Merbau Patah selepas solat Zuhur.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Terengganu, Azlimin Mat Noor berkata, selepas hampir dua hari mencari, maayat Abdul Bari Ashraf ditemui pagi semalam.

Menurutnya, maayat ditemui di muka kuala tanjung oleh pasukan mencari dan menyeelamat (SAR) dan orang awam jam 7.23 pagi, pada jarak 2.5 kilometer dari lokasi maangsa dipercayai leemas.

“Maayat maangsa ditemui dalam keadaan terapung dan dinaikkan sebelum dibuat pengecaman oleh ahli keluarga maangsa,” katanya.
Dalam kejadian Jumaat lalu, Abdul Bari Asyraf yang sedang memancing, terjun ke sungai menyelamatkan lima maangsa dalam kenderaan pacuan empat roda jenis Mitsubishi Storm yang meluncur sebelum terjunam ke sungai.

Namun, Abdul Bari Asyraf dikatakan alami kekejangan otot, menyebabkan dia gagal mengawal keadaan sebelum kelibatnya hiilang di permukaan air.

Ini pula kenyataan ibu dan ayah beliau yang bangga dengan tindakan anaknya menyeelamatkan nyawa orang lain walaupun sedih dengan kehilangan Abdul Bari

Video:

‘Saya minta maaf…’

KUALA TERENGGANU: “Arwah (umpama) ‘memberi’ kami nyawa baharu. Saya meminta maaf kepada keluarga arwah kerana mereka kehilangannya ketika menyelamatkan kami,” kata Nurdiana Alwani Jaafar, 33, dalam tangisan.

Nurdiana Alwani ialah antara lima mangsa di dalam kenderaan pacuan empat roda Mitsubishi Storm yang terjuunam ke muara Sungai Terengganu, malam kelmarin, sebelum Abdul Bari Asyraf Mohd, 31, dan beberapa individu lain terjun untuk menyeelamatkan mereka.

Beliau berkata, hanya Allah SWT dapat membalas jasa Abdul Bari Asyraf yang leemas dalam kejadian itu dan maayatnya ditemui pada jam 7.23 pagi tadi.

Selepas menyeelamatkannya bersama anak dan ibu tiri, beliau berkata, Abdul Bari Asyraf bertanya masih ada berapa maangsa sebelum teerjun semula ke sungai.

“Arwah seolah-olah mahu menyelaamatkan kami sekeluarga tanpa memikirkan dirinya walaupun dia kelihatan sangat letih.

“Jika arwah masih hidup, saya mahu mengucapkan terima kasih kepadanya kerana menyelamatkan kami.

“Saya memang perasan arwah adalah orang pertama terjun menyelaamatkan kami sejurus kejadian,” katanya ketika ditemui di Unit Forensik, Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), di sini, hari ini.

Terdahulu, Nurdiana Alwani turut meminta maaf kepada ibu Abdul Bari Asyraf, Masitah Awang, 60, atas kejadian itu.

Masitah (kiri) tidak menyimpan perasaan maarah pada keluarga Nurdiana Alwani kerana menganggap kejadian itu adalah ketentuan Ilahi. – NSTP/Ghazali Kori

Sementara itu, Masitah pula berkata, beliau tidak menyimpan perasaan maarah pada keluarga berkenaan kerana menganggap kejadian itu adalah ketentuan Ilahi.

“Makcik tidak marah. Semua itu sudah ketentuan dan makcik reda dengan pemergian arwah dalam cara seperti itu,” katanya

Ketika ini, tiga maangsa daripada lima sekeluarga terbabit, iaitu Suryati Rusly, 37; Asmaa Rusly, 23, dan Iman Nur Hana Luthfia Muhamad Amiruddin, 3, masih menerima rawatan di HSNZ serta dilaporkan stabil.

Seorang lagi maangsa, Syafawani Syazwani Jaafar, 11, sudah dibenarkan pulang pada petang semalam, manakala Nurdiana Alwani pula dibenarkan keluar pagi tadi.

Sumber: berita harian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*