Walaupun Muka Berwajah ‘Mat Saleh’, Tapi Artis Ini Muslim & Taat Ibadah! No 2 Tu sungguh Ramai Tak Sangka

Memang ramai artis berwajah orang Inggeris malah perlakan mereka selalunya disamakan dengan budaya luar dan agama yang berbeza. Tapi siapa sangka, meskipun memiliki wajah ‘Mat Saleh’ beberapa artis ternama di Indonesia dan Malaysia.

Seperti yang pernah dipaparkan dari Hangat.com, ada juga selebriti yang terlihat seksi namun ternyata mahir membaca kitab suci tersebut. Selanjutnya ada dalam artikel di bawah.

Ini ternyata seorang muslim kerana walaupun ada diantaranya tinggal di luar negeri dengan penduduknya majoriti bukan kaum muslim, mereka tetap menjalankan ibadah sebagai umat Islam.

Lihat senarai artis ini yang dirangkumkan oleh Hangat.com menurut sumber Vebma.com.

1. Natasha Hudson

Natasha Hudson akhirnya menemui apa yang dicari-carinya dalam hidup selama ini. Aktres dan supermodel jelita, Natasha Hudson mengejutkan jutaan peminat apabila akhirnya mengambil keputusan untuk berhijrah secara TOTAL sebagai Muslimah sejati.

Menerusi foto-foto yang dimuatnaik di laman Instagramnya, ternyata Natasha Hudson kelihatan sangat tenang dan bahagia dengan imej barunya. Mendekatkan diri dengan Al-Quran dan sumber-sumber bahan bacaan bermanfaat, nampaknya Natasha sudah nekad mengenakan ‘niqab’ yang menutup seluruh wajahnya. Yang dipamerkan hanyalah sepasang matanya yang cantik bersinar.

Kini adiknya Tania Hudson, aktif dalam bidang lakonan untuk filem dan drama.

2. Tamara Bieznyski

Di usianya yang sudah mencecah 43 tahun kecantikan Tamara Blesznki memang masih terlihat sangat cantik sehingga ramai yang kagum.

Tapi pernahkah anda tertanya-tanya apa agama dari Tamara. Sebenarnya Tamara rasmi menjadi mualaf dan masuk agama Islam dan dipercayai bintang undangan dalam filem Cicak Man ini banyak mempelajari tentang Alquran dan sering bertanya pada kaum muslim di negara dia menetap di Australia.

3. Stuart colin

Dari wajahnya yang sangat ‘Mat Saleh’ dan sering dianggap sebagai seorang mualaf kerana berwajah kacukan orang Inggeris, bekas suami Risy tagor ini adalah seorang muslim sejak lahir hebatnya lagi artis tampan ini dikhabarkan juga kerap ke Masjid di rumahnya dan menjalankan ibadah dalam kehidupan sehari-hari.

4. Rebecca Soejati Reijman

Lahir dan dibesarkan di negara Eropah menjadikannya tidak begitu taat pada agama. Waktu itu pengetahuannya tentang Islam masih kurang walapun ibunya seorang muslim.

Akhirnya Rejma memutuskan masuk islam dan mempelajari Alquran setelah mendengar lantunan ayat suci Alquran ketika menghadiri sebuah acara Tahlil Adrey Chilink.

5. Cinta Laura

Artis yang mulai berkembang dalam dunia perfileman ollywood ini memang dikenali sangat pintar bahkan ia mampu mendapat anugerah kecemerlangan di kolejnya di New York. Cinta pun harus terima sering berpindah-pindah mengikuti ibubapanya.

Meskipun kini tinggal di negara yang masyarakatnya minoriti muslim. Cinta Laura tetap menjalankan semua ibadah sesuai perintah agama.

Image result for Cinta Laura

Lebih menarik cerita dibawah

Siapa Sangka, 5 Artis Seksi Ini Lancar Mengaji Al-Quran

Selebriti ini popular dengan bakat mereka dalam bidang nyanyian dan lakonan. Namun siapa sangka kelancaran mereka dalam membaca Alquran seperti diluar jangkaan. Beberapa orang artis dari Indonesia ini ternyata mahir membaca kitab suci tersebut. Mereka di antaranya Dian Sastrowrdoyo, Irwansyah, Dewi Perssik, Faank Wali Band, Cut Tari.

1.Dian Sastrowrdoyo

Dian Sastroward ternyata lancar membaca Alquran. Suara pelakon jelita ini sangat merdu dan membuat ramai netizen memberikan pujian. Jika anda belum dengar Dian Sastrowrdoyo melantunkan ayat suci Alquran anda boleh dengarkan dahulu. Berikit penampilan kembali suara merdu bintang utama Ada Apa dengan Cinta ini membaca Alquran. Ia membacakan surat Al Baqarah ayat 8-20.

2. Irwan Shah

Artis menjadi kegilaan rama gadis ini dalam diam-diam pandai membaca Al-quran. Hero filem Heart ini sering mengaji ayat suci Al-quran. Beberapa kali, video mengajinya dimuatnaik di media sosial peribadinya. Tak hairanlah ramai yang mengetahui bahawa suara Irwansyah sangat merdu ketika mengaji.

Bukan itu saja, aktor yang kini berusia 32 tahun ini merupakan salah seorang artis penghafal surah pendek dalam Al-Quran. Selain surah pendek, ia juga pandai membaca surah panjang seperti Ar-Rahman tanpa bantuan. Saksikan video ini.

3. Dewi Persik

Dewi Persik bukan hanya mahir beraksi menari dangdut dan menghentak goyangannya yang khas. Ia juga pandai mengaji. Suaranya mengalunkan ayat-ayat suci Al-quran tak kalah merdunya seperti dia bernyanyi di atas pentas. Malah sebelum terkenal, wanita yang sebaya dengan Irwansyah ini sempat mengaji guru di sebuah Sekolah Agama. Dewi juga kerap diminta untuk melantunkan ayat suci Al-quran dalam berbagai acara.

4. Cut Tary

Perempuan berdarah Aceh ini pun pandai mengaji. Kedua-dua ibubapanya sudah memberikan pendidikan agama kepada Tary sejak kecil. Kerana pandai membaca Al-quran dan memiliki suara merdu ia kerap menyertai pertandingan baca Al-quran di kampungnya.

5. Raisa

Sebelum ini Raisa dan beberapa artis Indonesia lainnya bergabung dalam Qur’an Indonesia Project. Dimana ramai artis-artis Indonesia yang telah bergabung, mengaji dan kemudian suaranya di rakam sehingga boleh didengarkan oleh masyarakat.

Dalam projek tersebut Raisa mengalunkan dua surat Al Quran yang cukup popular, iaitu Surah Al Baqarah ayat 255 (ayat kursi) dan An-Nas. Raisa memerlukan waktu satu jam untuk mengaji dua surah tersebut dan dirakam. Penyanyi ini sempat melakukan latihan serius di rumah.

sumber: hangat

Jom like & follow Kami di FB KakiTular untuk Berita Sensasi..

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*