Terkini Tentang Anggota Mohammad Adib. Akhirnya Beliau Ada Tanda Positif Dan Ini Pergerakkan Pertama Beliau

KUALA LUMPUR: Anggota bomba yang parah akibat kekecohan di Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya tempoh hari mulai sedar dan menunjukkan perkembangan positif hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Institut Jantung Negara (IJN), Datuk Seri Dr. Mohd. Azhari Yakub berkata Muhammad Adib Mohd Kassim telah sedar pagi ini dan memahami arahan yang diberikan selain menggerakkan beberapa anggota badan.

“Dia mula sedar pagi tadi, memahami arahan dan menggerakkan bibir. Ini merupakan tanda positif dan menunjukkan otak berfungsi.

“Bagi kecederaan organ pula, Muhammad Adib masih menggunakan mesin yang dipanggil Extracorporeal Membrane Oxygenation (ECMO) yang membantu fungsi paru-paru.

“Tekanan darah pula rendah menunjukkan buah pinggang rosak dan memerlukan Muhammad Adib menjalani rawatan dialisis,” katanya dalam sidang akhbar di lobi IJN, di sini hari ini.

Hadir sama Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mohamed Farid Md. Rafik dan Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Datuk Mohamad Hamdan Wahid.

Bagaimanapun, menurut Mohd. Azhari, keadaan Muhammad Adib masih dikategorikan kritikal tetapi stabil. – Sumber : Astro Awani

Muhammad Adib sudah mula telah sedar

KUALA LUMPUR  – Anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kasim yang parah akibat diserang kumpulan perusuh di sekitar Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya tiga hari lalu telah sedar dan menunjukkan perkembangan positif.

Ketua Pegawai Eksekutif Institut Jantung Negara (IJN), Datuk Seri Dr Mohd Azhari Yakub berkata, Muhammad Adib telah sedar pagi ini dan memahami arahan yang diberikan.

“Dia sudah boleh untuk menggerakkan beberapa anggota badan dan ini merupakan tanda positif bagi menunjukkan otak berfungsi.

“Bagi kecederaan organ pula, Muhammad Adib masih menggunakan mesin Extracorporeal Membrane Oxygenation (ECMO) yang membantu fungsi paru-paru,” katanya dalam sidang media di IJN, tadi.

Tambah Mohd Azhari, bagaimanapun, tekanan darah Muhammad Adib masih rendah. Buah pinggangnya rosak dan memerlukan rawatan dialisis.

Turut hadir, Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Datuk Mohamad Hamdan Wahid dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mohamed Farid Md Rafik.

Mengulas lanjut, beliau turut menyatakan keadaan Muhammad Adib buat masa ini masih dikategorikan kritikal, namun stabil.

“Muhammad Adib perlu bergantung kepada mesin ECMO beberapa hari lagi untuk kita memantau keadaannya,” katanya.

Dua jentera Fire Rescue Tender (FRT) termasuk van Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) yang dinaiki Muhammad Adib diserang dengan balingan batu dan objek lain menyebabkan berlaku kerosakan pada cermin serta badan kenderaan itu.

Dalam situasi panik untuk berundur, mangsa telah ditarik keluar dari tempat duduk penumpang van EMRS oleh perusuh dan dipercayai dipukul sehingga tidak sedarkan diri.

Sumber : Sinar Harian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*