TERKINI: BANGKAI LION AIR JT610 BERJAYA DIKESAN

Ketua angkatan tentera Indonesia, Hadi Tjahjanto baru sahaja memaklumkan yang beliau yakin pasukan mencari dan menyelamat sudah berjaya menemukan bangkai pesawat Lion Air JT610, lapor Berita Harian.

Pengumuman tentang penemuan pesawat yang membawa 189 penumpang dan anak kapal itu dibuat di sebuah stesen televisyen tempatan, TV One hari ini.

Sumber: NST
Sumber: Berita Harian

Kami yakin sudah menjumpai bangkai pesawat JT610. Pasukan mencari dan menyelamat sudah mempunyai koordinat lokasi tetapi perlu mengesahkan sama ada ia adalah fiuslaj (bangkai pesawat).”

Pasukan mencari menggunakan alat ‘pengesan ping’ telah diarah utnuk mencari kotak hitam pesawat Lion Air tersebut yang menyimpan perakam suara dan data penerbangan di lokasi nahas.

Sumber: NST

“Petang semalam, pasukan penyelamat mendengar isyarat ‘ping’ pada jarak kedalaman 35 meter. Pagi ini pasukan penyelam memulakan semula menyelam seawal 5 pagi di lokasi terbabit.”

– Timbalan Ketua Panel Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan, Haryo Satmiko

Pesawat Boeing 737 MAX itu dikatakan jatuh terjunam sebelum terhempas dan tenggelam sehingga 30 atau 40 meter dalam Laut Jawa.

Terkini. Pasukan Penyelamat Dikatakan Telah Jumpa Pesawat Lion Air Tetapi

JAKARTA: Pasukan mencari dan menyelamat (SAR) tragedi pesawat Lion Air yang terh3mpas di perairan Tanjung Karawang, mengesan satu objek dipercayai bangkaii pesawat itu pada Rabu.

Laporan televisyen tempatan memetik Panglima Tentera Nasional Indonesia (TNI) Hadi Tjahjanto sebagai berkata pasukan SAR yang menggunakan teknologi sonar mengesan objek tersebut di satu koordinat di perairan berkenaan.

MEREKA PERLU SELAM UNTUK BUAT PENGESAHAN

“Belum diyakini (bangkaii pesawat), saat ini (kami) telah fokus satu titik (koordinat), apa yang diduga (dipercayai) adalah bahagian JT610 (pesawat Lion Air),” katanya dipetik siaran televisyen Berita Satu.

Beliau yang turut serta dalam operasi pencarian itu berkata pasukan penyelam telah diarahkan ke lokasi berkenaan.

Pasukan penyelam kembali meneruskan operasi mencari di dalam laut.

Operasi pencarian 24 jam itu yang melibatkan anggota tentera, polis serta Badan Nasional Pencarian dan Pertolongan Indonesia (Basarnas) menggunakan 35 kapal, tiga helikopter serta tiga pesawat selain pasukan penyelam.

Operasi pencarian turut menggunakan peralatan canggih seperti pemerum gema berbilang alur, sonar dan kenderaan kawalan jauh (ROV) bagi mengesan bangkaii pesawat.

Penerbangan JT610 yang membawa 181 penumpang dan lapan anak kapal itu terheempas tidak lama setelah berlepas dari Lapangan Terbang Soekarno-Hatta pada 6.20 pagi Isnin.

Pesawat jenis Boeing 737 MAX 8 itu yang dijadualkan tiba di Lapangan Terbang Depati Amir Pangkal Pinang pada 7.10 pagi hari sama waktu Indonesia Barat, dilaporkan terputus hubungan sebelum terhempaas. – BERNAMA

Isteri mangsa nahas Lion Air nekad bawa pulang j3nazah suami yang belum ditemui

ISTERI kepada Ahmad Endang Rokhmana datang ke Pelabuhan Tanjung Priok, utara Jakarta dari Tasikmalaya, Jawa Barat untuk mencari barang milik suaminya.

Pelabuhan Tanjung Priok merupakan lokasi penggumpulan serpihan pesawat dan mayat mangsa nahas oleh Agensi Mencari dan Menyelamat Nasional Indonesia (Basarnas) sebelum dibawa ke Hospital Polis Kramatjati di Jakarta Timur.

“Saya mencari kad ID suami saya. Saya mahu melihat bukti yang ditemui Basarnas,” kata Siti Nuraini sebagaimana dipetik oleh kompas.com.

Siti Nuraini berkata dia datang bersama anak dan dua iparnya dari Tasikmalaya ke Jakarta pada Isnin.

Wanita tersebut turut pergi ke Hospital Polis Kramatjati untuk memberi maklumat bagi mengenal pasti suaminya.

Siti Nuraini ketika ditemubual pemberita.

“Saya mahu beberapa khabar tertentu secepat mungkin. Apa pun yang berlaku, saya mahu membawa suami (jenazah) saya pulang ke Tasikmalaya,” katanya.

Endang merupakan kakitangan kerajaan di Kementerian Kewangan yang berpangkalan di Pangkalpinang, Kepulauan Bangka Belitung.

Dia akan pulang ke rumah setiap dua minggu sekali untuk bersama dengan keluarganya.

Siti berkata kali terakhir dia berkomunikasi dengan suaminya pada pagi Isnin lalu sebaik sahaja dia memberitahu sudah tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta.

Ketua Pusat Perubatan dan Kesihatan Polis Nasional, Briged Jeneral Arthur Tampi berkata, pasukan pengecaman mangsa bencana (DVI) telah mengumpul 147 sampel DNA dan 185 data antemortem dari keluarga mangsa pada malam Selasa.

“Kami berharap keluarga dapat bersabar pada masa ini kerana sukar bagi kami untuk mengenal pasti bahagian tubuh berbanding mayat yang sempurna,” katanya.

Sumber: MSTAR ONLINE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*