[Terkini] 5 masj1d di B1rmingham, England pula diser@ng TER0R1S!

Lima buah masj1d di beberapa kawasan sekitar bandar ini yang terletak di West M1dland, r0sak selepas menjadi s@saran keg@nasan dan kebenc1an terhadap 1slam, sejak malam tadi dan pagi ini waktu tempatan.

Laporan mengatakan seorang lelaki menggunakan tukkul besar memec@hkan tingkap masj1d di B1rchfield Road, diterima polis pada jam 2.30 GMT.

Polis kemudian dimaklumkan mengenai ser@ngan sama ke atas sebuah masj1d di Erd1ngton kira-kira 45 minit kemudian, dan seterusnya di Ast0n serta Perry Barr.

Kira-kira jam 10:00 GMT, polis turut menerima laporan ser@ngan terhadap sebuah lagi masj1d di Albert R0ad.

Serentak itu, polis Un1ted Kingdom menggerakkan unit ant1-keg@nasan menjalankan s1asatan terhadap ser@ngan itu, tetapi Kementerian Dalam Negeri Brita1n menyifatkan kejadian itu sebagai perbuatan kh1anat yang menyed1hkan.

Jurucakap Polis West Midland berkata, mereka belum mengenal pasti mot1f kejadian dan pegawai Unit Ant1 Pengg@nas masih menjalankan s1asatan.

Jurucakap Pusat 1slam Witton di Witton Road, Aston pula berkata, perbuatan lelaki terbabit dirakam menerusi kamera litar tertutup (CCTV) kira-kira jam 1:30 GMT.

“Semua enam tingkap bahagian depan masjid dipec@hkan,” katanya.

Majlis Masjid B1rmingham dalam kenyataan pula berkata, mereka terkejut mendengar berita beberapa masj1d diros@kkan.

“Masjid di B1rmingham adalah tempat ibadat, ketenangan dan sumber keamanan dan kedamaian. Kami terkejut dengan tindakan kebenc1an ini,” kata majlis itu.

Ketua Polis West M1dland, Dave Thompson berkata, pegawai kejiranan polis bekerjasama rapat dengan pihak masj1d di sekitar wilayah itu.

“Sejak traged1 di Ch11stchurch, New Ze@land, pegawai dan anggota polis West M1dland bekerjasama rapat dengan pihak masjid di seluruh wilayah, bagi memberi jaminan keselamatan dan sokongan.

“Setakat ini, kami belum mengenal pasti mot1f ser@ngan malam tadi dan awal pagi tadi.

“Dalam tempoh kr1tikal seperti ini, adalah amat penting semua pihak berganding bahu menent@ng sesiapa sahaja yang cuba mencetuskan persel1sihan, dan ket@kutan dalam masyarakat kita,” katanya.

link sumber; www.ismaweb.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*