PM akhirnya umum bonus Aidilfitri. Ini Jumlahnya… Untuk Pengguna Tol Juga Ada Berita Baik

PUTRAJAYA – Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan bonus bantuan Aidilfitri kepada penjawat awam dan pesara kerajaan.

Beliau memaklumkan pembayaran bantuan Aidilfitri akan diberikan sejumlah RM400 bagi penjawat awam Gred 41 ke bawah manakala RM200 akan disalurkan kepada pesara kerajaan.

“Pada mesyuarat Kabinet kali kedua hari ini, dalam tempoh seminggu kita temui banyak lagi masalah yang ditinggalkan oleh kerajaan terdahulu.

“Hal demikian peruntukan kewangan perlu diuruskan dengan lebih berhati-hati supaya dapat mengurangkan kos pentadbiran, bukan kita sengaja tetapi kita kurangkan perbelanjaan membazir tanpa menjejaskan pentadbiran negara, namun kerajaan berusaha mengukuhkan kedudukan kewangan,” katanya ketika sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Kabinet, hari ini.

Bagaimanapun katanya, meskipun negara berdepan masalah kewangan yang runcing namun masih ada berita baik buat penjawat awam dengan bantuan Aidilfitri.

“Penjawat awam bergred 41 dan ke bawah akan menerima bantuan RM400 manakala pesara kerajaan akan mendapat RM 200, ini termasuk juga saya,” ujarnya.

Selain itu, Mahathir turun mengumumkan diskaun 50 peratus tol bagi semua jajaran lebuhraya seluruh negara untuk tempoh dua hari sebelum hari raya Aidilfitri.

“50 peratus diskaun tol akan diberikan kepada semua pengguna lebuhraya, dua hari sebelum raya,” katanya.

sumber: sinar harian

Seterusnya…

AKHIRNYA TUN MAHATHIR MEMBUAT PENGAKUAN SAMADA BELIAU MASIH MENJADI DIKTATOR ATAU TIDAK

SCROLL KEBAWAH UNTUK MENONTON VIDEO PENUH

Sebelum ini ramai melabelkan Tun Dr Mahathir Mohamad seorang DIKTATOR. Apa itu DIKTATOR?

Diktator merupakan seorang pemimpin negara yang berkuasa mutlak. Diktator biasanya bukan dipilih secara demokratik oleh rakyat negaranya, dan merampas kuasa melalui cara kekerasan. Seorang diktator berupaya melaksanakan undang-undang sendiri tanpa perundingan dengan pihak atau badan lain. Biasanya, diktator merupakan ketua tentera atau parti dominan satu negara.

Di negara-negara Barat, istilah “diktator” biasanya dikaitkan dengan kekerasan dan penindasan yang kejam. Contoh-contoh orang yang dianggap diktator ialah Benito Mussolini dari Itali, Adolf Hitler dari Jerman, Idi Amin dari Uganda dan Francisco Franco, bekas Ketua Negara Sepanyol.

Jadi benarkah Tun Mahathir ini adalah diktator? Dalam wawancara hari ini bersama media beliau sendiri mengeluarkan ayat diktator. Mari baca ulasan berita tersebut.

VIDEO PENUH DISEDIAKAN DI BAWAH

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata beliau perlu berbincang dengan kabinet tentang pendirian kerajaan dalam isu perjanjian dagangan.

Dr Mahathir juga mengusik bahawa beliau bukan lagi seorang diktator.

“Kami belum berbincang tentang perkara itu (perjanjian dagangan) tapi semua tahu pendirian saya tentang hal ini.

“Tapi sudah tentu, pendirian saya dipengaruhi oleh rakan-rakan saya dalam kabinet.

“Ini kerana saya bukan lagi diktator,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat kabinet di Putrajaya hari ini.

Dr Mahathir dikenali lebih cenderung kepada ‘perjanjian dagangan adil’ berbanding ‘perjanjian dagangan bebas’.

Malaysia dan 10 negara Asia Pasifik pada 9 Mac lalu menandatangani Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP).

Perjanjian itu merupakan alternatif kepada Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) yang digugurkan selepas AS keluar daripada rundingan. CPTPP tidak sekontroversi TPPA memandangkan ia tidak mengandungi tuntutan AS termasuk isu hak cipta.

Bagaimanapun, Malaysia dijangka tidak akan melaksanakan perjanjian itu sehingga 2019 kerana beberapa undang-undang berkaitan perjanjian itu belum dipinda.

SUMBER : MALAYSIA KINI

Pengakuan Tun M “Saya Bukan Lagi Seorang Ditaktor”

SUMBER: KLVIRAL

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*