TERKINI : NAJIB DAN ROSMAH KELUAR ‘BERAYA’

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor dilihat meninggalkan kediaman mereka di Langgak Duta tepat jam 6.50 petang.

Rosmah yang memakai baju kurung hijau dilihat mengikuti Najib untuk ke satu destinasi yang tidak diketahui dipercayai menghadiri satu majlis rumah terbuka.

Kedua-dua mereka menaiki Toyota Vellfire putih bernombor pendaftaran QMN11.

Kereta yang yang naiki Najib dan Rosmah turut diiringi dua buah kereta lain iaitu Peugeot dan Kia Sportage.

ROSMAH TERKEJUT, BARANG RAMPASAN ADA YANG BUKAN MILIKNYA

xMGF22052018_NAJIB-RAZAK-SPRM_04-681x454

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Najib Razak menyatakan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor terkejut dengan pendedahan jumlah nilai rampasan oleh pihak berkuasa.

Katanya, beliau ada bercakap dengan isterinya mengenai perkara tersebut setelah pengumuman dibuat oleh pihak berkuasa pagi tadi.

“Saya fikir penilaian itu… dia (Rosmah) tidak percaya jumlahnya seperti itu. Dan beberapa barangan juga, seperti barangan kemas, ia mempunyai rekod bahawa ia dikirim. Jadi kita perlu mengenal pasti barang-barang itu dan memulangkannya (kepada pengirim),” kata Najib dalam satu temubual khas dengan Malaysiakini hari ini.

Katanya, terdapat barangan kemas yang dirampas bukan milik Rosmah.

Malah, terdapat juga barangan yang dirampas merupakan milik anak perempuannya Nooryana Najwa, suaminya serta ibu mertuanya.

Beliau juga mendakwa, pemilik barang kemas yang menghantar barangan tersebut kepada pihaknya untuk tujuan tontonan – kini membuat tuntutan supaya barang tersebut dipulangkan semula.

“Janganlah kita terus membuat kesimpulan. Benarkan kami memeriksa barangan tersebut secara individu,” kata Najib.

Beliau menambah, selepas senarai barangan yang disita itu diperiksa, terdapat beberapa perkara lain yang perlu diambil kira.

Perkara itu, antaranya seperti tarikh pembelian serta harga sesebuah batu yang perlu dinilai terlebih dahulu, kata Najib.

“Kita perlu tahu tarikh pembelian, seperti barangan kemas.

“Seperti yang anda tahu, harga bagi sebuah batu sama ada ia diperolehi atau yang dihadiahkan pada 20 tahun lalu, lebih rendah daripada harga yang dibayar kerana harga batu meningkat dengan begitu ketara bergantung kepada penilaiannya,” ujarnya. –

NILAI RAMPASAN BARANGAN KEMAS TAK SAMPAI RM1 BILION – NAJIB

Najib Razak

KUALA LUMPUR – Bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak bertegas bahawa rampasan dalam bentuk barangan kemas oleh pihak berkuasa tidaklah setinggi RM1 bilion.

Malah, beg tangan dan barangan mewah lain kebanyakannya adalah ‘hadiah’ dan tidak wujud soal pelanggaran etika bagi seseorang berjawatan tinggi sepertinya untuk menerima hadiah berharga.

“Jika hadiah itu diberikan kepada anda oleh ketua negeri lain, seperti pada majlis hari lahir dan tidak mengharapkan balasan, ia tak haram. Dr Mahathir sendiri kata dalam rekod yang dia menerima 40 kuda daripada kawannya. Saya pasti ada juga hadiah lain yang dia terima sepanjang kerjayanya,” kata Najib dalam satu wawancara eksklusif dengan Malaysiakini hari ini.

Dalam pada itu, Najib turut memberikan contoh bahawa bekas presiden Amerika Syarikat, Barack Obama dan Michelle Obama turut pernah menerima jutaan dolar daripada Raja Arab Saudi terdahulu, Raja Abdullah Abdulaziz Al Saud.

“Dan bila Raja Salman melawat Indonesia baru-baru ini, dia juga beri hadiah bernilai jutaan ringgit. Bagi sebilangan keluarga diraja di negara tertentu, sudah jadi budaya mereka beri hadiah mahal.

“Misalnya, barangan yang diberikan kepada saya oleh keluarga diraja ini, saya tak guna pun. Saya simpan kerana saya tak mahu guna barang mahal, itu kawan saya semua tahu. Saya tak pakai jam yang ada permata berharga,” ujarnya.

Najib turut mengakui beliau sangat rapat dengan Raja Abdullah dan telah menerima gelaran tertinggi Arab Saudi yang hanya diberikan kepada sekutu terdekat seperti Obama dan Presiden Rusia, Vladimir Putin. – MalaysiaGazette

Sumber Malaysian Gazette

NAJIB RAZAK PUN TERKEJUT DENGAN JAWAPAN YANG DIBERIKAN ROSMAH BILA DITANYA ,KENAPA BANYAK SANGAT BARANG KEMAS? INI JAWAPAN ROSMAH YANG MENGEJUTKAN NAJIB

PETALING JAYA: Datuk Seri Najib Razak mendakwa bahawa beliau tidak sedar koleksi barangan kemas dan barang-barang lain menyeluruh milik isterinya dan menyatakan bahawa dirinya seperti suami-suami yang lain.

Dalam temu bual eksklusif bersama Malaysiakini pada Rabu, bekas perdana menteri itu berkata, nilai bagi barangan yang dirampas itu subjektif kerana terdapat batu pada barang kemas yang dirampas itu berusia kira-kira 20 tahun.

Malah, nilai ketika sesebuah barangan itu dibeli juga perlu diambil kira, katanya.

“Ia bergantung kepada sumber sesebuah batu. Ia juga bergantung, bila ia dihadiahkan atau bila ia dibeli. Penilaian (bagi barangan tersebut) boleh berubah.

“Jadi janganlah kita terlalu teruja. Biar kita lihat barang-barang itu, setiap satu barangan tersebut.

“Kami harap ada peluang ia dibuat penilaian dan kita boleh buat kesimpulan berhubung sumber barangan tersebut serta dapat penjelasan mengenai barangan yang telah dirampas oleh pihak polis,” kata Najib.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai sidang media pihak polis berhubung nilai barangan mewah yang dirampas dari kediaman yang dikaitkan dengan Najib pada pagi tadi.

Menurut Najib lagi beliau juga tidak diberi senarai lengkap tentang barangan yang disita semasa serbuan polis di rumahnya di Jalan Duta serta di tiga unit kondominium di Pavillion Residences di Kuala Lumpur pada bulan lalu.

Kata bekas perdana menteri itu, beliau hanya diberi senarai yang tidak lengkap beserta penerangan yang tidak jelas tanpa gambar barangan yang dirampas.

“Tetapi apa yang saya tahu, selama bertahun-tahun sebagai ketua kerajaan, kami dihadiahkan dengan pelbagai barangan oleh pemimpin antarabangsa serta rakan-rakan peribadi.

“Saya tahu ia tidak menyalahi undang-undang untuk menerima hadiah. Sebagai contoh, (perdana menteri) Tun Dr Mahathir (Mohamad) mengaku beliau menerima 40 ekor kuda daripada rakannya dan beliau juga secara terbuka menggunakan banyak jet korporat kawannya. Jadi ia tidak menyalahi undang-undang untuk menerima hadiah,” ujarnya.

ROSMAH SENDIRI TERKEJUT DENGAN BARANG SEBANYAK ITU

Selain itu, ditanya jika beliau ada bercakap dengan isterinya berhubung pendedahan terkini yang dibuat pihak polis pagi ini, Najib berkata Rosmah sendiri terkejut dengan jumlah yang diumumkan.

“Saya fikir penilaian itu… dia (Rosmah) tidak percaya jumlahnya seperti itu. Dan beberapa barangan juga, seperti barangan kemas, ia mempunyai rekod bahawa ia dikirim. Jadi kita perlu mengenal pasti barang-barang itu dan memulangkannya (kepada pengirim),” kata Najib.

Najib turut memberitahu, terdapat barangan kemas yang dirampas bukan milik Rosmah.

Malah, terdapat juga barangan yang dirampas milik anak perempuannya Nooryana Najwa, suaminya serta ibu mertuanya.

Beliau juga mendakwa, pemilik barang kemas yang menghantar barangan tersebut kepada pihaknya untuk tujuan tontonan- kini membuat tuntutan supaya barang tersebut dipulangkan semula.

Ini salah satu yang diberi untuk tontonan sahaja.

 Rosmah Mansor : CINCIN RM24 JUTA (BERSUMPAH)

“Janganlah kita terus membuat kesimpulan. Benarkan kami memeriksa barangan tersebut secara individu,” kata Najib lagi.

Beliau turut menambah, selepas senarai barangan yang disita itu diperiksa, terdapat beberapa perkara lain yang perlu diambil kira.

“Kita perlu tahu tarikh pembelian, seperti barangan kemas.

“Seperti yang anda tahu, harga bagi sebuah batu sama ada ia diperolehi atau yang dihadiahkan pada 20 tahun lalu, lebih rendah daripada harga yang dibayar kerana harga batu meningkat dengan begitu ketara bergantung kepada penilaiannya,” katanya.’

Sementara itu, Najib turut mengulas mengenai wang tunai sebanyak RM116 juta yang diperolehi semasa sebuan oleh pihak berkuasa.Sebelum ini, Najib memberitahu bahawa wang itu merupakan perbelanjaan untuk pilihan raya umum.

Sehubungan itu, ketika ditanya tentang penemuan wang tersebut selepas pilihan raya umum 9 Mei, Najib berkata:“Anda tidak akan tahu berapa banyak kos (kempen pilihan raya) sebenarnya. Dan anda juga tidak akan tahu berapa banyak orang yang akan memberi sumbangan kepada anda.

“Mustahil untuk ada kosong baki bersih. Walau apa pun, bila anda bertanding untuk pilihan raya, anda perlu keluarkan duit untuk sebelum, semasa dan selepas pilihan raya.

“Jangan lupa bahawa saya ialah presiden parti Umno dan BN dengan 13 buah parti komponen.”

Pada sidang akhbar pagi Rabu, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Datuk Amar Singh Ishar Singh mendedahkan, barangan yang dirampas di hartanah yang dikaitkan dengan Najib bernilai RM686.37 juta.

Bagaimanapun, nilai dalam pasaran semasa boleh meningkat antara RM910 juga sehingga RM1.1 bilion. Antara barang yang dirampas ialah barangan kemas yang bernilai RM440 juta.

Pada bulan lalu kediaman Najib serta rumah yang dikaitkan dengannya diserbu ekoran dakwaan bekas perdana menteri itu menyeleweng beratus juta dolar Amerika daripada dana 1MBD.

SUMBER : MSTAR ONLINE

Rosmah belanja AS$6 juta beli baju, kasut, barang kemas – dakwa WSJ

Datin Seri Rosmah Mansor membelanjakan AS$ 6 juta membeli pakaian, kasut dan barangan kemas.

Akhbar Wall Street Journal (WSJ) mendakwa isteri perdana menteri, membuat perbelanjaan itu antara 2008 dan 2015.

Ia dibuat di gedung beli-belah Harrods di London, Saks Fifth Avenue di New York dan di beberapa tempat lain.

Pada Mac lalu, WSJ melaporkan Rosmah membelanjakan € 750,000 di gedung barangan kemas De Grisogono milik Swiss di cawangan Itali dan AS$ 130,635 di Chanel di Honolulu, Hawaii.

SUMBER : Youtube KINI TV via Lubokviral

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*