[VIDEO] TERKINI JAMAL YUNOS MEMBUAT RAYUAN DARI LADANG KELAPA SAWIT KERANA DIA GAGAL HADIR KE BALAI POLIS

SCROLL KE BAWAH UNTUK MENDENGAR RAKAMAN PENUH JAMAL YUNOS

Selepas gagal hadir di balai polis hari ini, Ketua Umno Sungai Besar Datuk Seri Jamal Yunos mengirimkan klip video untuk memberi penjelasan.

Dalam klip video berdurasi 7 minit itu, Jamal yang dilihat berada di kawasan kelapa sawit menjelaskan bahawa dia bimbang akan ditangkap pihak berkuasa sebaik sahaja hadir memberi kenyataan.

“Saya bukannya menolak pelaksanaan undang-undang terhadap saya tetapi apabila yang berlaku terhadap saya ini (sehingga) dengan nama saya disenaraihitamkan dan (saya) diletak dalam langkah keselamatan khas oleh PDRM (saya jadi bimbang).

“Dan selepas SPRM menyerbu kediaman saya, pejabat, dan beberapa tempat lain, saya bimbang daripada semalam hinggalah malam tadi rumah saya diserbu oleh polis, (selain) kediaman ibu saya, rakan-rakan saya.

“Ini yang membimbangkan saya untuk hadir hari ini ke IPD Ampang walaupun saya telah berjanji semalam (untuk datang),” katanya.

Jamal sebelum ini berjanji untuk hadir ke IPD Ampang Jaya bagi memberi keterangan pada kira-kira jam dua petang.

Bagaimanapun, beliau gagal hadir seperti dijanjikan.

Sementara itu, Jamal juga memohon perlindungan daripada Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan kepada beliau sekiranya mahu dirinya segera tampil memberi kerjasama kepada pihak berkuasa.

“Saya mohon Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin memberikan jaminan kepada saya seorang pemimpin politik, pemimpin aktivis supaya tidak dizalimi, tidak dianiaya.

“Saya melihat apa yang berlaku kepada saya hari ini seperti mana Tun Dr Mahathir menzalimi (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) dan rakan-rakannya ketika dahulu.

“Saya bukannya penjenayah tetapi saya diperlakukan seperti penjenayah dan pengganas sekarang ini,” katanya.

Terdahulu, ketua Gerakan Baju Merah itu didakwa bawah Seksyen 290 Kanun Keseksaan ekoran mengetuai bantahan penganjuran ‘Better Beer Festival 2017’ (BBF17) di hadapan pejabat pentadbiran kerajaan negeri Selangor pada 5 Oktober lalu.

Jamal juga disiasat mengikut Seksyen 34, Akta Senjata Api 1960 atas dakwaan mempamerkan senjata api di khalayak ramai.

VIDEO PENUH JAMAL DI LADANG KELAPA SAWIT

SUMBER : MALAYSIA KINI via KLVIRAL

TERDAHULU…

36 JAM HILANG DAN AKHIRNYA JAMAL YUNOS TAMPIL BERITAHU KEMANA DIA MENGHILANG SELAMA ITU

SCROLL KE BAWAH UNTUK MENDENGAR RAKAMAN PENUH JAMAL YUNOS

Aksi ‘hilang’ Datuk Seri Jamal Md Yunos dari Hospital Sungai Buloh baru-baru ini hanya satu salah faham

Dalam satu rakaman suara menerusi WhatsApp yang dikeluarkan bersama kenyataan peguamnya pada jam 4 pagi hari ini, Jamal berkata dia tidak berniat untuk melarikan diri dan akan beri kerjasama kepada pihak polis.

“Apa yang berlaku pada Jumaat, selepas dituduh di Majistret Shah Alam dan Ampang, saya mendapati reman saya telah habis dan jaminan atas tuduhan itu juga telah diseleasikan.

JAMAL TIDAK LARI TAPI PERGI KE TABUNG HAJI

“Pada jam 3.15 petang, kerana saya sangka urusan jaminan sudah selesai, saya keluar dari hospital untuk ke Tabung Haji untuk mengeluarkan duit untuk membiayai kos reman dan sebagainya.

“Selepas selesai di Tabung Haji, saya dapat panggilan yang memberitahu saya diburu oleh pihak polis. Tetapi dalam keadaan saya kurang sihat, saya pergi berehat dahulu,” kata Jamal.

Jamal juga mengakui dia masih ada beberapa dokumen dalam surat jaminan yang tidak ditandatangani, namun menegaskan dia tidak melarikan diri daripada polis.

Dalam kenyataannya, peguam Jamal, Datuk Mohd Imran Tamrin, berkata situasi ini telah dieksploitasi dengan tanggapan negatif dan menegaskan anak guamnya akan memberikan kerjasama sewajarnya.

Pada 25 Mei lalu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner Fadzil Ahmat berkata, ‘kehilangan’ Jamal itu berlaku antara pukul 5 ke 6 petang ketika pihak polis dan peguam sedang melakukan dokumentasi jaminan mahkamah.

Dalam satu kenyataan berasingan, Fadzil memberitahu, Jamal telah dituduh sebanyak tiga pertuduhan di hospital tersebut.

Bagaimanapun katanya, pihak majistret telah menawarkan ikat jamin RM3,000 untuk setiap kes

SUMBER : ASTRO AWANI Via KLVIRAL

VIDEO PENUH RAKAMAN JAMAL YUNOS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*