Isu Bunuh Tikam & Gilis; China Press Lapor Mangsa Ada 13 Rekod Jenayah Lampau Berkaitan Dadah. Tawaran Lebih RM 30K Untuk Buru Beliau.

 

PETALING JAYA: Ada pihak yang didakwa menawarkan ganjaran sehingga lebih RM30,000 untuk memburu lelaki yang mati ditikam dan digilis di sebuah stesen minyak di Johor Bahru, sebulan sebelum kejadian pada malam Ahad lalu.

Sumber dipetik China Press melaporkan mangsa mempunyai 13 rekod jenayah lampau berkaitan dadah.

Sumber itu tidak menolak kemungkinan ada pihak yang mahu membalas dendam akibat pertikaian wang dalam urus niaga dadah sehingga sanggup menawarkan ganjaran tinggi untuk membunuhnya.

Sin Chew Daily pula melaporkan mangsa dibunuh kerana “dianiaya” berhutang RM150,000 dengan pihak tertentu.

Akhbar itu melaporkan mangsa sudah membayar RM100,000 dan gagal membayar baki RM50,000 kepada kumpulan 4 lelaki itu selepas tamat tempoh ditetapkan.

Menurut laporan itu, sumber mendedahkan ada pihak menawarkan ganjaran di Facebook sejak sebulan lalu, iaitu RM23,888 untuk sebarang maklumat sehingga menemui mangsa dan RM32,888 jika berjaya menyerahkan lelaki itu. Bagaimanapun, laman itu kini tidak lagi beroperasi.

Akhbar itu bagaimanapun tidak tahu jika orang yang memburu mangsa adalah kumpulan sama yang membunuhnya pada Ahad.

Seorang rakannya melalui Facebook mempertahankan mangsa dengan berkata, lelaki itu tidak akan menipu atau menindas kawasan sendiri atau sengaja mencari pasal.

Oleh itu, beliau mendakwa mangsa dianiaya pembunuh yang bukan sahaja sudah menerima RM100,000 daripada mangsa, malah memaksa lelaki terbabit membayar baki RM50,000 dan disebabkan mangsa gagal berbuat demikian, mereka bertindak membunuhnya.

Dalam kejadian kira-kira 7.30 malam Ahad itu, mangsa berusia lingkungan 30-an mati selepas ditikam dan digilis sebuah kereta jenis BMW oleh sekumpulan lelaki.

Kejadian itu berlaku ketika mangsa bersama seorang wanita warga asing berusia 20-an yang dipercayai isterinya sedang mengisi angin tayar kereta di sebuah stesen minyak di Jalan Sri Pelangi, Taman Pelangi, Johor Bahru.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Khalil Kader Mohd pada Isnin berkata, identiti 4 suspek sudah dikenal pasti dan mereka giat mengesan kumpulan itu.

Beliau berkata, bedah siasat mengesahkan mangsa meninggal dunia akibat tikaman dan hasil siasatan mendapati kereta BMW 520i yang dinaiki suspek menggunakan nombor pendaftaran palsu.

“Pemilik asal berjaya dikesan dan setelah ditemu bual, kami dapati beliau tiada kaitan dengan kes ini,” katanya dalam kenyataan pada Isnin.

sumber; FMT via Sepatu Putih via Diaridunia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*