Ini Kata Kata Anwar Ibrahim Kepada Pelaku Yang Mencederakan Anggota Bomba Mohammad Adib

PORT DICKSON: Ahli Parlimen Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu individu yang menyebabkan anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim, 24, parah dipukul ketika rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, Selasa lalu, dihadapkan ke muka pengadilan.

Beliau berkata, tindakan tegas perlu diambil terhadap pihak terbabit kerana mereka berani menyerang dan mencederakan kakitangan kerajaan.

JANGAN MEMUKUL ANGGOTA KERAJAAN

Katanya, biarpun rusuhan itu adalah perkara sensitif, namun jangan sesekali melanggar ‘hukum’ dengan memukul anggota kerajaan hingga menyebabkannya parah.

“Soal orang yang melanggar hukum ini (melanggar undang-undang) mesti diambil tindakan tegas, supaya orang lain menghormati kita (kerajaan).

“Kalau dia (perusuh) sekadar membantah, itu boleh diterima, tetapi jika sampai tahap memukul kita tidak bertoleransi,” katanya berucap pada Majlis Kesyukuran sempena kemenangan pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Port Dickson di Dewan Kampung Bagan Pinang, di sini, malam ini.

Anwar berkata, beliau sudah menghubungi Menteri Besar Selangor, Amiruddin Shaari bagi mengetahui perkembangan kes dan dimaklumkan ia memerlukan dua atau tiga hari lagi untuk diselesaikan.

INI PENDAPAT ANWAR IBRAHIM

“Setahu saya kes ini (perpindahan kuil) sudah dirunding sejak pentadbiran Menteri Besar terdahulu (Datuk Seri Mohamed Azmin Ali), yang membabitkan pelbagai pihak dan pampasan.

“Saya menganggap mungkin maklumat perbincangan hanya pada peringkat jawatankuasa kuil dan tidak sampai kepada penduduk sebelum berlaku rusuhan,” katanya.

Anwar berkata, penganut Hindu adalah pihak yang sensitif dan sebarang perpindahan (kuil) atau simbol keagamaan mesti dilakukan mereka sendiri.

Sementara itu, mengulas ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD), beliau berkata, ia tidak boleh ditolak pada peringkat antarabangsa.

“Jika kita menolak ICERD bulat-bulat tanpa mengkajinya terlebih dulu, ia tidak bagus seolah-olah menunjukkan Malaysia menyokong diskriminasi kaum dan agama.

“Bagi sentimen orang Melayu, jika kita meratifikasi ICERD kononnya mempertikaikan hak Melayu sedangkan Perlembagaan sudah disepakati semua kaum termasuk bahasa dan agama rasmi negara,” katanya.

Sumber Artikel :  BHARIAN ONLINE

Anwar ulas isu rusuhan kuil di Seafield

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulas isu rusuhan Kuil Sri Maha Mariamman di Seafield, USJ, Subang Jaya.

Muhammad Adib mula tunjuk tindak balas

Muhammad Adib mula tunjuk tindak balas

KUALA LUMPUR: Anggota bomba yang menjadi mangsa kekecohan di Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, Muhammad Adib Mohd Kassim menunjukkan tanda positif selepas 50 jam menjalani rawatan di Institut Jantung Negara (IJN) di ibu negara.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan IJN, Muhammad Adib Mohd Kassim dilihat kurang bergantung kepada ubat-ubatan untuk jantungnya.

“Muhammad Adib terus menunjukkan perkembangan positif. Beliau kini kurang bergantung kepada ubat-ubatan untuk jantungnya, tahap oksigen pada mesin ECMO telah dikurangkan, namun masih memerulukan sokongan penuh terhadap buah pinggangnya.

“Beliau masih berada dalam keadaan koma disebabkan ubat yang diberi (medically-induced comatose condition),” memetik kenyataan yang dikeluarkan hari ini itu.

Malah, menerusi penilaian neurologi, beliau turut menunjukkan tanda sedar dan memberi tindak balas kepada arahan percakapan (verbal commands).

“Namun, beliau masih diberi dos penenang untuk membolehkan organ-organnya pulih.

“Buat masa ini, beliau kekal kritikal namun stabil dengan menunjukkan tanda-tanda positif,” menurut IJN.

Selain itu, pasukan perubatan IJN turut memberi sokongan fisioterapi pasif kepada Mohd Adib yang merupakan sebahagian daripada proses pemulihan kardio (cardiopulmonary rehabilitation). Sumber Artikel : Astro Awani

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*