‘Hidung dan bibir merah seperti masih hidup’- Lelaki Ini Kongsi Keadaan J3naz4h Haziq Yang Telah Selamat Dikebumikan

SHAH ALAM – Pengebumian jenazah Mohd Haziq Mohd Tarmizi, 17, telah disempurnakan di Memorial Park Cemetery Bromley selepas Zohor (waktu tempatan), hari ini.

Salah seorang yang berkesempatan bersama menyempurnakan pengebumian itu, Putera Sriwijaya bersyukur dapat menyertai upacara itu di Facebook miliknya.

Katanya, jenazah adik Haziq telah selamat disolatkan dan dikebumikan lebih kurang sejam yang lepas.

“Alhamdulillah berpeluang mengusung keranda dan menurunkan j3naz4h syvhada ke dalam liang lahad. Saya menjadi saksi wajah j3naz4h sangat bersih seperti tidur sahaja walaupun sudah seminggu pergi.

“Hidung dan bibir merah seperti masih hidup. MasyaAllah. Barangkali ada amalan arw4h ketika hidupnya sehingga terpilih untuk mati dalam keadaan husnul khotimah,” katanya.
P/s: Tiada gambar diambil berhampiran sebagai penghormatan kepada pihak keluarga abg Tarmizi.

Mohd Haziq adalah antara 50 m4ngsa yang terk0rban dalam serangan pada 15 Mac lalu ketika umat Islam sedang menunggu solat Jumaat.

Terdahulu, Wisma Putra mengesahkan remaja Malaysia itu yang dilaporkan hilang sebelum ini men1nggal dunia dalam insiden temb4kan r4mbang di dua masjid, Jumaat lalu.

Sumber: gpsbestari

Misteri kehilangan Mohd Haziq akhirnya terjawab apabila mangsa disahkan men1nggal dunia oleh Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Alam Sekitar dan Masyarakat Penyayang Pulau Pinang, Phee Boon Poh.

Wisma Putra semalam mengeluarkan kenyataan rasmi mengucapkan takzi4h kepada keluarga Muhammad Haziq.

Hari ini, j3naz4h Haziq telah selamat disemadikan bersama m4ngsa ser4ngan yang terk0rban Jumaat lalu.

Perkongsian daripada Twitter Sumisha Naidu yang merupakan seorang wartawan Channel NewsAsia, berkongsi keadaan sekitar upacara pengebumian tersebut.

Suasan hiba menyelubungi keluarga, orang tempatan

Wrapped in white cloth, 17-year-old Haziq Tarmizi’s body is placed in the ground. His father, Tarmizi, watches on in a wheelchair.

The Malaysian flag at Masjid Al N00r

Namun Perkara Ini Dilarang Sama Sekali :

Walau bagaimanapun, menurutnya tidak ada sebarang kamera atau video dibenarkan ketika upacara itu berlangsung.

Ayahnya, Mohd Tarmizi Shuib antara yang turut tercedera dalam ser4ngan itu dilihat mengiringi pengebumian Haziq. Semoga Haziq dan m4ngsa yang terk0rban ditempatkan dikalangan orang yang beriman, serta dikuatkan hati ahli keluarga mereka.

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja dan sila like share

Sumber: sumishanaidi via rimbabara

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*