Dah Simpan Lama Tapi Baru Nak Beritahu Dah Jumpa. Ini Punca Kenapa Kes Arw4h Haziq Baru Diumumkan kepada semua

Misteri kehilangan Mohd. Haziq Mohd. Tarmizi, 17, susulan serangan pengg4nas di dua buah masjid dekat sini sejak Jumaat lalu akhirnya terjawab.

Seluruh rakyat Malaysia merakamkan kesedihan dengan berita kesahihan kem4tian melibatkan Haziq, remaja yang dilaporkan hilang sejak kejadian temb4kan di Chritchurch, New Zealand Jumaat lalu.

Pengesahan ini dilaporkan oleh Exco Jawatankuasa Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar Pulau Pinang, Phee Booh Pooh jam 11.20 malam semalam.

Menurut laporan Harian Metro, Phee Booh berkata, kedutaan Malaysia sudah terima maklumat bahawa Haziq sudah meningal dunia,” katanya menerusi aplikasi WhatsApp dan bersama ibu arw4h Mohd Haziq malam tadi.

Haziq merupakan anak kepada salah seorang lagi yang c3dera, Mohd Tarmizi Shuib, 46, dari Kedah.

Selain itu terdapat dua lagi yang sedang menerima rawatan iaitu Rahimi Ahmad, 39, dari Pulau Pinang dan Mohd Nazril Hisham Omar, 46 dari Kelantan.

Ketika kejadian Tarmizi bersama dua anaknya, Hariz dan Haziq hadir untuk menunaikan solat Jumaat di masjid Al-N0or di Chrstchurch itu.

Ketiga-tiga mereka yang sedang dirawat dilaporkan berada dalam keadaan stabil dan akan akan menjalani pembedahan untuk mengeluarkan p3luru serta luk4 yang dialami.

Phee bersama Adun Bayan Lepas Azrul Mahathir Aziz mewakili kerajaan negeri menemani ibu Rahimi, Rokiah Mohammad, 65 dan abangnya, Rosdi Ahmad, 42 sedang berada di New Zealand sejak 17 Mac lalu.

Susalan itu, Kementerian Luar Negeri turut mengesahkan kejadian sama dan memaklumkan bahawa remaja berkenaan antara 50 m4ngsa yang terk0rban dalam tr4gedi yang menyayat hati dan mendapat perhatian dunia.

Di sebalik ramai tertanya-tanya kenapa selepas seminggu di mana kebanyakan media Malaysia menulis arwah Haziq masih hilang serta doa dan harapan seluruh isi keluarganya agar remaja itu selamat, ternyata inilah antara sebab kenapa pengumuman berikutan kem4tiannya lambat diumumkan.

Ternyata kerajaan New Zealand punya polisi begitu ketat mengenai MAKLUMAT PERIBADI.

Sebelum sesuatu berita itu disiarkan, ia mesti mendapat kebenaran keluarga dahulu selain ujian Asid  Deoksiribonukleik atau  DNA melibatkan sample ibu bapanya perlu dilakukan terlebih dahulu. Masa yang sama, kes ini turut melibatkan ramai m4ngsa tragedi iaitu seramai 50 orang.

Difahamkan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang berperanan menjaga hal ehwal agama Islam, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof akan bertolak ke sana bagi mewakili kerajaan Malaysia untuk menyertai solat jen4zah dan khutbah Jumaat di negara berkenaan.

Dari maklumat yang diterima, jen4zah Mohd. Haziq adalah mangs4 ser4ngan yang terakhir dikenal pasti oleh pihak polis.

Dalam pada itu, difahamkan menurut makluman perkongsian dari Kenyataan Media Adun Bayan Lepas, seperti dimaklumkan oleh ahli keluarganya pengk3bumian dibuat pada jam 1.00 pagi waktu New Zealand atau 8.00 pagi waktu Malaysia dan besar kemungkinan jen4zah sudah selamat disemadikan.

Semoga syurga buat remaja ini dan Al-Fatihah untuk arwah Haziq.

Sumber dari Harian Metro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*