Aku ada anak luar nlkah. Tapi lelaki ni tetap nk kahwin dgn aku. Lepas kahwin, aku pelik perangai bapa mertua mcm ni.

Min, tq siarkan cerita aku. Selalu wall sini penuh dengan kisah2 laki yang curang… yang nak kawin lain.. suami kaki pvkul. Kali ni aku nak ceritakan tentang suami aku. Hai, nama aku N, umur 30 tahun ni.

Aku 1st time jumpe dengan suami aku mase tingkatan 3. Mase tu aku ade pakwe lain, jadi suami aku ni aku cume berkawan. Tapi aku tau yang suami aku ni sangat2 menaruh hati pd aku. Tapi aku ni, jenis setia sangat. tu la silap aku.

Dipendekkan cerita, aku 1st jumpe berdua dengan suami, aku tengah hamil, anak pakwe aku tu ( pakwe dajal tu dah pun tinggalkan aku sebab jumpe anak lawyer). Ok mase jumpe tu, die tanye, nak tak serius dengan die. Aku terangkan keadaan aku sejujurnya, aku tak nak die disalahkan atas kesilapan yang bukan datang dari dia.

Kami lost contact, dan bile aku selamat bersalin, aku contact die balik. Ayat 1st aku, setelah hampir setengah tahun aku menghilang “abg, kite kawin nak?” Guys, die terima aku, Allah. die dtg rumah die tgok anak aku, punye la seronok aku tegok. Die pegang, die cium.

Aku ni. rase macam nak pecah dade tahan sebak. Betape retak hati die aku pun takkan paham. Die ni mase aku nikah dengan die, die bg kad bank die ade isi 15k, untuk aku pakai untuk kenduri. Mase tu aku tak habis belajar lagi, die tak ade lesen, tak ade moto takde kereta.

Die penjawat awam yang baru je dapt keje gov mase aku nak nikah dengan die. Alhamdulilah rezeki. Ayah mertua aku, sangat2 baik pada aku. Bukan tak tau kisah silam aku, tapi sayang pada anak aku same dengan cucu lain. Lebih syang agaknye, sanggup naik moto hujan2 belikan gule2.

Akak2 ipar aku, mase diorang tau, mesti la diorang marah kan.. yela adik diorg macma pak sanggup. tapi lepas diorang kenal hati budi aku, alhamdulilah. diorang tak penah ungkit, tak penah aku dan anak terase hati biarpun sekali. Diorang sangat2 menjage hati aku bab ni. Anak aku perempuan, meningkat remaja, cantik, tinggi sesuai didikan aku dah pandai uruskan dapur dan hal rumah.

Suami aku yang takde lesen tu? Lepas aku kawin mungkin berkat doa disetiap solat die Kami dah ade perniagaan sendiri sekarang. Pendapatan kami sebulan 5angka. Alhamdulilah, dr takde lesen takde kereta kami dah ade 3 biji kereta dan rumah. Tak la mewah tapi lengkap. Aku ade anak lelaki bawah yang sulung, layanan yang suami aku bagi sama.

Tak ade beza. Perhatian tetap 2 2 dapat. Malah, suami aku yang kuat kulur kilir menguruskan angkat sumpah untuk masukkan detail dalam surat beranak anak aku. Die ckp, kite ikut je diorang nak ape, yang penting ade name abang dalam surat beranak anak kite.

Aku kulit cerah, anak no 2 pun cerah, suami aku ni kulit agak gelap, anak aku yang sulung tu tak berape cerah, bile anak aku cakap kenapa mama putih, tapi kakak hitam. Cepat2 suami aku sampuk, gelap ikut papa la… (benda simple tapi aku tersentuh hati) Guys, sesungguhnye aku tau suami aku ni cume pinjaman dari Allah.

Tapi kalau abg bace ni, ayang nak cakap yang ayang terhutang budi, kasih syang, atas ape yang abg dah buat pada ayang dengan kakak. Terime kasih sebab dpt terime ayang, dan kisah silam ayang, tanpa penah mengungkit sekali pun. Abg pikul tanggungjawab sepenuh hati, beri kasih syang, didikan sempurna untuk kedua anak kite.

Korang nak tau ape jadi kat pakwe aku tu? Sekarang die dalam jail, sebab mengedar dadah. Allah dah selamatkan aku. Aku tau masih wujud suami yang baik kat luar sane, jadi saling terime kekurangan masing2 belajar melengkapi diantara 1 sama lain.

Belajar komunikasi tanpa melibatkan emosi. Dan hormatilah suami walaupun die cume kerja biase2 jgn rendah2 maruah suami lagi2 depan org lain. Klau dah jage semua tapi suami cr lain jgk, sabar, Allah sedang merancang yang terbaik untukmu.

Via krt

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*