Akibat Ingin Kelihatan Cantik, 3 Gadis Ini Terpaksa Menanggung Derita

Permintaan ke atas pembedahan plastik dan kosmetik menjadi semakin tinggi kebelakangan ini. Oleh itu, ada yang mengambil kesempatan mengenakan bayaran yang murah, dengan harapan kesannya sama seperti servis dan produk yang mahal di pasaran.

Sekumpulan sahabat dari Agusan Del Sur, Filipina tidak mampu untuk mendapatkan servis yang mahal oleh doktor berlesen, yang berharga kira-kira 20,000 hingga 50,000 peso (RM1600 hingga RM4000). Walau bagaimanapun, seseorang menawarkan mereka servis suntikan peningkatan pipi yang murah hanya untuk 500 peso (RM41) setiap suntikan.

Nina, Alvina dan Maui

Alvina, yang bernekad menjalani prosedur itu, pergi ke rumah orang yang menawarkan perkhidmatan itu. Ketika dia sampai di sana, dia mengetahui bahawa orang itu akan menyuntikkan jeli petroleum cair ke dalam mukanya.

Bagaimanapun, dia meneruskan prosedur itu dan kerana wajahnya kelihatan baik pada mulanya, dua rakannya yang lain, Maui dan Nina tertarik untuk melakukannya juga.

Hanya selepas enam bulan selepas prosedur itu, Alvina perasan sesuatu yang tidak kena dengan wajahnya.

Rakan-rakan Alvina juga mengalami kesan yang sama. Apabila mereka mahu memfailkan aduan terhadap doktor palsu tersebut, dia sudah hilang melarikan diri.

Rakan Alvina, Nina turut pergi ke doktor palsu untuk mendapatkan servis yang sama

Gambar Maui sebelum dan selepas

Prosedur kosmetik yang salah ini ternyata membebankan mereka, khususnya dalam kehidupan sosial, harga diri, dan keyakinan untuk berhadapan dengan orang lain. Mereka hanya menghabiskan masa tinggal di rumah atau memakai topeng muka ketika mereka keluar. Ramai orang mempersendakan penampilan mereka.

Untuk membaiki wajah mereka yang rosak, mereka memerlukan kira-kira RM8000 setiap seorang untuk menjalani rekonstruksi wajah. Gadis-gadis ini tidak mempunyai wang sebanyak itu bagi menjalani prosedur rekonstruksi.

Nasib baik, ada rakyat yang bersimpati dengan nasib mereka, yang secara peribadi tidak mengenali Nina, Maui, dan Alvina, apabila beliau membuat kempen pengumpulan dana. Ramai orang di seluruh negara menyumbangkan wang untuk membantu 3 orang wanita ini.

Berita baiknya ialah, seseorang telah sanggup untuk menaja prosedur pembentukan semula, pembedahan yang diperlukan untuk membetulkan komplikasi pembedahan mereka.

Dr. Oro Qiunpnes, pakar bedah kosmetik melakukan pembedahan rekonstruktif pada gadis-gadis ini

Gadis-gadis ini menjalani pembentukan semula pembedahan dan kini di bawah pemerhatian. Adakah prosedur berjaya? Mari tunggu dan lihat.

Menurut Food and Drug Administration (FDA), pengisi dermal, juga dikenali sebagai implan suntikan, adalah implan peranti perubatan yang digunakan untuk membantu mewujudkan penampilan yang lebih sekata dan licin di wajah. Bahan-bahan ini telah diuji secara klinikal dan diluluskan oleh pegawai pengawal selia.

Pengisi dermal adalah bahan semula jadi atau bahan sintetik yang disuntik ke dalam muka

Walau bagaimanapun, jeli petroleum tidak diluluskan sebagai bahan pengisi dermal. Ia boleh mengeras dan membentuk benjolan di muka. Suntikan palsu ini bukan sahaja menyebabkan kesakitan tetapi juga boleh membahayakan wajah.

Diskaun yang diberikan mungkin menggoda, terutamanya jika anda ingin menjimatkan prosedur kosmetik, yang memang mahal. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang tidak boleh diganti atau ditetapkan. Apabila ia datang kepada prosedur kosmetik, kita perlu berhati-hati kerana banyak produk yang membahayakan di luar sana.

Apa yang anda fikir tentang pengisi dermal murah? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.


Sumber: Era Baru

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*